CANTERBURY e Cardenio

Kenny1
e Cardenio – Brandenburger – Kolibri
Brun
Född 2003
Mkh: 169 cm
Uppfödare: Landgestüt Sachsen-Anhalt, Prussendorf
Ägare: Elin Lundgren Sporthorses
Station 2022: Markebäcks Gård, Askersund
Fri från wffs
Fryst semin 3000 kr (exkl moms)/dos.

Canterbury
Canterbury 1226

Canterbury är en mycket säker förärvare av typ, gångarter och hoppkapacitet, dessutom så han han otroligt fertil och känd för att lämna trevliga avkommor med hög ridbarhet.

Canterbury är visad i Tyskland med följande poäng på sitt 70-dagarstest:

Temperament: 9
Typ: 9
Trav: 8,5
Galopp: 9
Skritt: 8
Hoppning: 9
Ridbarhet: 9

Från hans första årskullar i Tyskland har han tre godkända söner och många tävlingshästar. Han har lämnat avkommor som tävlat med mycket bra resultat i både hoppning, dressyr, fälttävlan och körning. Baserat på hans första avkommor i Tyskland så hade han 2010 ett avelsindex (blup) på hela 141 i hoppning och 133 i dressyr och hans avkommor är kända för sin höga ridbarhet, fantastiska temperament, sitt mod och hoppvilja. 2020 var hans mest framgångsrika avkommor Cosma som tävlade EM i fälttävlan och Magnolia som tävlade unghäst-VM i fälttävlan. 2021 vann Camille K (ue Stalypso, uppf Marianne Kjellberg, ryttare Christoffer Forsberg) Breeders i fälttävlan för 5-åringar.

Gärds SM-Breeders fälttävlan Christoffer Forsberg och Camille K segrade i Breeders Trophy för 5-åringar i fälttävlan. Photo: Roland Thunholm

För att nämna några av hans äldre framgångsrika avkommor så var Cosma (-09) ue Ferman som var yngsta häst på fälttävlans-EM 2017 och en av få felfria i både terräng och hoppning, hon deltog också som 6-åring i unghäst-VM i hoppning i Zangersheide med bra resultat och har placeringar i 145-hoppning. Catchascatchcan (-07) ue Brandenburger har i USA tävlat med placeringar i 3-stjärnig fälttävlan och 145-hoppning, Goldstück (-07) ue Hand In Glove xx som i Tyskland tävlar tvåstjärnig fälttävlan och hade en avkomma högt placerad i Bundeschampionatet i fälttävlan, Clara DSP (-08) ue Heraldik xx och Classic Edition (-08) ue Ferman som tävlat enstjärnig fälttävlan internationellt mfl.

Sett till hoppningen så finns det flera avkommor med placeringar i svår hoppning från hans första årskull, bla Custo ue Acorado I som vann 135-hoppningen (Youngster Tour) vid de internationella tävlingarna i Neustadt-Dosse 2014 och under 2016 hade flera placeringar 145-klasser och Chiela 7 ue Kontakt som har flera segrar och placeringar i svår hoppning både i Tyskland och internationellt. I Ryssland tävlas stoet Cool Pleasure (-08 ue For Pleasure) GP-klasser tom 150 med sin juniorryttare med många segrar och placeringar, de har också tävlat internationellt med stor framgång. I Tyskland tävlar dessutom godkända sonen Canetti svår dressyr med placeringar.

Cosma -09 e Canterbury - Ferman
Cosma -09 e Canterbury – Ferman
Catchascatchcan -07 e Canterbury - Brandenburger
Catchascatchcan -07 e Canterbury – Brandenburger
Cool Pleasure -08  e Canterbury - For Pleasure
Cool Pleasure -08 e Canterbury – For Pleasure

Canterbury har fått fantastiska årskullar i Sverige och man ser att det är en mycket homogen grupp avkommor. De är långbenta, ädla, med mycket härligt uttryck och väldigt bra i fronten. De rör sig med elastiska gångarter och är väldigt trevliga vid hantering. Varje år har hans föl varit högst bedömda på flera visningsplatser och varje år har han varit far till flera championatsvinnare.

Canterburys avkommor födda i Sverige börjar också bli mycket framgångsrika på tävlingsbanorna. I år 2019 så var Ludwig Svennerståhl mycket framgångsrik i fälttävlan med östgötauppfödda Magnolia ue Dardel, uppf Helen Lundgren som vann flera tävlingar internationellt med fina resultat i unghäst-VM i Frankrike så det största.

Av fem tävlande avkommor från hans första årskull så hade han 2018 tre avkommor med i Breedersfinalerna på Flyinge plus en från sin andra årskull till Falsterbo. Från årskullen född 2015 imponerade angloarabstoet Terrific Aqua ue Business AA (uppf Camilla och Therese Björklund) som vann sin klass på angloriks i Sverige, blev BIS och reste till franska Pompadour för franska mästerskapen och där vann alla kategorier och blev högst bedömd av alla deltagande hästar inkl hingstar.

På bilderna nedan visas avkommorna födda 2012 som presterade så bra på Flyinge. Winston (ue Manhattan, uppf/äg Hanna Larsson) som dessutom var högt placerad på Elmia, Fenestra MHB (ue Feliciano, uppf Modern Horse Breeding, äg Karolina Stenfeldt) och Main Choice Asp (ue Quite Easy, uppf Caroline Hayenhjelm, äg Anna Bredberg).

Winston
fenestra
Choice

2016 var Canterbury far till det högst bedömda hoppfölet i Sverige, Camille K ue Stalypso (uppf Marianne Kjellberg), hans son Canterville ue Quaterback (uppf Emma Dahlberg) fick dubbeldiplom på sitt 3-årstest och hans 3-åriga son Wingman (som kom tvåa i riksföl och fick hoppdiplom på 3-årstestet) ue Ludwigs Champion (uppf Camilla Ekman) var högt placerad i Breeders Trophy-finalen i hoppning på Flyinge.

Wingman
Wingman -13 e Canterbury – Ludwigs Champion, uppf Camilla Ekman.
Main Choice Asp 4 år e Canterbury - Quite Easy

Våren 2015 gjorde Canterburys första svenska avkommor 3-årstest och en liten grupp avkommor visades med mycket bra resultat. I Örebro var Sweet Candy e Canterbury – Dantess, uppf Viktoria Eriksson bästa hopphäst med 8-8,5. Cannoli e Canterbury – Robin Z, uppf Carolina Kastegård hoppade 9-9 i Vreta och fick näst högsta hoppoäng av 57 hästar och i Frödinge visade Hanna Larsson (uppf och ägare) hingsten Winston e Canterbury – Manhattan med poängen 9 8 7 7,5 9 9 och 9 9 på ridprov vilket gav honom hoppdiplom och han var dagens bästa hopphäst.

Winston e Canterbury - Manhattan
Winston e Canterbury – Manhattan, uppf Hanna Larsson

Canterbury hade lika framgångsrika år 2013 och 2014. Av alla visade föl i Sverige så dominerade han som fadershingst. Hans avkommor var de allra högst bedömda vad gäller poängen på huvud, hals och bål och han var med i toppen gällande poängen på typ och galopp. Canterbury var far till både ettan och tvåan vid finalen av Riksföl, där segerfölet hette Chirality P ue Landlord, (uppf Anna Johansson). Han hade dessutom (som 2012) en avkomma utvald till elitfölauktionen på Flyinge i stofölet Chunga la Tour ue Sheraton VDL, (uppf Martina Torstensson).

Chirality P e Canterbury - Landlord, vinnara av Riksföl 2013
Chirality P e Canterbury – Landlord, vinnara av Riksföl 2013

Canterbury har varit en framgångssaga sedan han föddes på statsstuteriet i Prussendorf. Som fölunge visades han och blev premieföl och championatsföl. Som tvååring visades han på premieringarna i Neustadt-Dosse och blev segerhingst. Som treåring gjorde han ett mycket bra 30-dagarstest med alla poäng över 8, och som 4-åring vann han sitt 70-dagarstest totalt och i hoppning, och kom tvåa i dressyren.

Canterbury och Malin Rinné 2012
Canterbury och Malin Rinné
Canterbury och Malin Rinné på hingstvisning.
Canterbury och Malin Rinné på hingstvisning.

Fyra år gammal blev han landeschampion i dressyr. Som 5-åring och 6-åring tävlade Canterbury mycket framgångsrikt i unghästklasser i hoppning och blev som 6-åring landeschampion och kvalade till Bundeschampionatet med Heiko Schmidt i sadeln. 2010,  7 år gammal tävlade han 1,35-klasser med placeringar. Eftersom Canterburys huvudsyssla sedan han kom till Sverige är aveln och han betäcker så mycket som han gör så har tävlandet fått komma i andra hand men han har med Robert Willén blivit DM-mästare i Örebro och gjort flera fina rundor tillsammans med Linn Hörnvall.

Canterbury och Heiko Schmidt
Canterbury och Heiko Schmidt i Tyskland
Canterbury och Malin Rinné på hingstvisning.
Canterbury och Malin Rinné på hingstvisning.

Clara DSP (Canterbury - Heraldik xx)
Clara DSP (-07) e Canterbury – Heraldik xx
Godkända hingsten Classic Cancer e Canterbury - Wild Dance
Godkända hingsten Classic Dancer  (-08) e Canterbury – Wild Dance
Classic Edition e Canterbury - Ferman
Classic Edition (08) e Canterbury – Ferman
Cosma (-09) e Canterbury – Ferman

I Sverige föddes Canterburys första föl 2012 och även då var flera av hans föl högst bedömda i landet. I Östergötland var det 2012 stofölet Arizona ue Hip Hop (uppf: Fam Heiskanen) som fick hela 52 p och på Strömsholm stofölet Canra ue Quattro B (uppf. Anita Rostner) som fick 49 p. Canra är såld till Jennie Larsson, landslagsryttare i dressyr, som efter det köpte ett stoföl till e Canterbury – Chapman. Svante Johansson, landslagsryttare i hoppning har fött upp ett stoföl e Canterbury – Escudo I, och det är självklart roligt att tävlingsryttarna satsar på Canterburys avkommor.

Arizona e Canterbury - Hip Hop 997899 = 52 p
Arizona e Canterbury – Hip Hop 997899 = 52 p

Cardenio, Canterburys far var en svårklasshoppande holsteinerhingst som lånades ut till Radegast under tre års tid och från sin första årskull lämnade Canterbury. Härstamningen Coriano – Aloube Z -Lord borgade för de stora framgångarna. Cardenio har 148 i hoppindex och ligger i topp i Tyskland med flera avkommor som tävlar svår klass och en mängd godkända söner.

Canterburys morfar, Brandenburger (Beach Boy – Wendekreis – Weidmansdank xx)) är även morfar till den levande legenden Quaterback och det är där han är mest känd trots att var segerhingst i hoppning och en mästare på höjdhoppningsklasser.

I tredjeled på Canterbury finner vi den i Sverige inte så kända Kolibri. Detta är dock en hingst som bör uppmärksammas då han kallas Östtysklands svar på Cor de la Bryere och Landgraf och har lämnat över 1700 avkommor, ett 20-tal godkända hingstar och ett hundratal svårklasshästar i hoppning.

Canterburys mamma, Beatrix är född 1993 och har sedan 1997 fölat varje år. Hon var 2011 dräktig med sitt 14:e föl. Sju av hennes föl har blivit premieföl och fyra har vunnit fölchampionat. Sex av avkommorna är kvar på stuteriet som avelsston, de är efter Cardenio (två helsystrar till Canterbury), Landrebell och Levisto. Canterbury har två yngre syskon som tävlat Msv hoppning. Hennes övriga avkommor är unghästar efter Monte Bellini och Levinus som ännu inte är visade eller ridna. En helsyster till Canterbury har lämnat framgångsrika tävlingshästar i hoppning e Abke och Salz der Erde.

Canterburys mormor Kaiserfee var hon precis lika fertil, hon är född 1988 och är idag fortfarande verksam i avel och dräktig med Landrebell. Hon har fått 16 avkommor varav ett flertal premieföl och statspremieston och två avkommor tävlar msv hoppning.

Canterbury stammar på mödernet från hannoveranerstam 1196 som länge funnits i Östtyskland. Denna stostam har lämnat hinsgtar som Adlerflug, Brandy, Minnerat, Packeis, Sekur och Siberian Express och svårklasshästar i både hoppning och dressyr.

Canterbury
Canterbury 1226

GALLERI AVKOMMOR

Chiela f. 2008 e Canterbury - Kontakt
Chiela f. 2008 e Canterbury – Kontakt
Chantree f 2008 e Canterbury - Severus xx
Chantree f 2008 e Canterbury – Severus xx
Checker Jack f 2008 e Canterbury - Kolibri
Checker Jack f 2008 e Canterbury – Kolibri
Godkänd hingst Canetti f. 2008 e Canterbury - Feuertanz
Godkänd hingst Canetti f. 2008 e Canterbury – Feuertanz
Calino f 2007 e Canterbury  - Good Dream
Calino f 2007 e Canterbury – Good Dream
Godkänd hingst Canetti f. 2008 e Canterbury - Feuertanz
Godkänd hingst Canetti f. 2008 e Canterbury – Feuertanz
Hingstföl 2012 e Canterbury  - Strong Statemant xx Uppf. Thilo Marahrens
Hingstföl 2012 e Canterbury – Strong Statemant xx Uppf. Thilo Marahrens
Stoföl e Canterbury - Escudo Uppfödd av Svante Johansson
Stoföl 2012 e Canterbury – Escudo Uppfödd av Svante Johansson
Stoföl 2012 Cloud Connected PJ e Canterbury - Capo Cassione Uppf. Pernilla Johansson
Stoföl 2012 Cloud Connected PJ e Canterbury – Capo Cassione Uppf. Pernilla Andersson
Stoföl 2012 e Canterbury - Feliciano Uppgfödd av Madeleine Karlsson
Stoföl 2012 e Canterbury – Feliciano Uppfödd av Madeleine Karlsson
Hingstföl 2012  e Canterbury - xx Uppf Marianne Myrin
Hingstföl 2012 e Canterbury – xx Uppf Marianne Myrin
Cannoli 2012 e Canterbury - Robin Z, Uppf Carolina Kastegård
Cannoli 2012 e Canterbury – Robin Z, Uppf Carolina Kastegård
Maizia HJ 2012 e Canterbury - Maistic, Uppf Cecilia Hjärtmyr
Maizia HJ 2012 e Canterbury – Maistic, Uppf Cecilia Hjärtmyr
Stoföl 2012 e Canterbury - Cagliostro Uppf Linda Hultgren
Stoföl 2012 e Canterbury – Cagliostro Uppf Linda Hultgren