HISTORIA

Efter ett 10-årigt samarbete där jag ridit unghästar, tävlingshästar och hingstar hos Jens Meyer, Tyskland, tog jag 2005 över som spermaimportör för den redan då legendariske hingsten His Highness (Hohenstein – Donnerhall).

Elin och His Highness hösten 2006

His Highness hösten 2006

His Highness var en av världens mest uppmärksammade dressyrhingstar. Han blev segerhingst vid Hannoveranerförbundets premiering i Verden 2002 och köptes för 515.000 Euro, det högsta som då betalats för en unghingst. Köpare var Doug och Louise Leatherdale, USA. His Highness vann både sitt 30- och 70-dagarsprov totalt och i dressyr och han är en av de högst bedömda tyska hingstarna någonsin, med 10 på de flesta bedömningspunkter. His Highness blev segerhingst vid premieringen i Herning, Danmark 2005 där han också blev bästa dressyrhingst. I december 2006 var han i Sverige för första gången och gjorde succé i Globen. Hösten 2006 godkändes hans första söner vid 2,5 års ålder, och han fick så mycket som 10 godkända hingstar i sin första årskull.

I slutet av april 2007 förlorade vi tragiskt His Highness i en olycka där han bröt benet och inte kunde räddas, samtidigt som hans äldsta avkommor presterade fantastiska resultat på unghästtester och championat över hela världen. En häst som His Highness möter man antagligen bara en gång i livet. Han var verkligen fulländad vad gäller typ, exteriör, gångarter och ridbarhet. Lägg sedan till det mildaste temperament och stor arbetsvilja och du får en häst som kunnat gå hur långt som helst. Jag red His Highness regelbundet, från fyra års ålder tills han gick bort, och det är något som jag värdesätter otroligt mycket.

His Highness e Hohenstein - Donnerhall

His Highness

Under åren köpte Leatherdales fler fantastiska hingstar som efter att de visat sin plats i toppen gått in i mitt avelsprogram, och jag inledde 2009 ett samarbete med Landgestuet Sachsen-Anhalt genom hingsten Monte Bellini som stått en säsong hos Jens. Detta gjorde att jag 2011 fick den fantastiska möjligheten att leasa deras hingst Canterbury som jag numera är ägare till. Canterbury gjorde 2022 sin 11:e säsong i Sverige och har idag avkommor i svår klass i alla tävlingsdiscipliner. Därefter har jag utökat samarbetet med hingstägare i Sverige och har bla haft hingstarna Spender S, Cover Boy S, Harlem D, Fürst Sinclair S och Faithful i mitt program. I år är det Brolöten ABs fina hingst Top Secret!

Under åren har jag tack vare mina fina kontakter i Tyskland fått möjligheten att ha flera hingstar av världsklass i programmet och 2024 sköter jag importen från några av de största privata tyska seminstationerna och från Hesselhoej i Danmark.

De hingstar som finns i mitt program ska vara hingstar som verkligen kan föra den svenska aveln framåt och det var från början hingstar som jag själv ridit och/eller arbetat med. Jag är i Tyskland ofta för att se hingstarna och deras avkommor, något jag tycker är en förutsättning för att kunna hjälpa stoägare vid hingstval.

Jag svarar mer än gärna på frågor om hingstarna, deras avkommor eller vad ni nu tror jag kan hjälpa er med. Jag hjälper dessutom gärna till att förmedla avkommor från hingstarna, både i Sverige, Danmark och i Tyskland. Är ni i Tyskland eller Danmark och vill åka förbi och titta på hingstarna är ni alltid välkomna.

Lycka till med årets avelssäsong!
önskar Elin Lundgren med samarbetspartners.

Klipp från Tidningen Ridsport 2021